bevrijdingsdag

vrijdag 25 februari 2011

Brainstorm tot nu toe

Aantal ideetjes voor de dia's:

- Kaart v/d wereld
- Kaart Europa
- Foto Hitler
- Tanks op de landkaart vanaf Duitsland naar Nederland met rode stippellijn (wellicht bewegende tanks?)
- Foto gevolgen oorlog....... vernieling, bombardementen.... iemand een geniaal idee?
- kaart bevrijding vanaf Canada naar hier? iemand geniaal idee voor een beeld dat 'bevrijding' weergeeft?
- soldaten die blij zijn, feest vieren, Nederlandse vlag in beeld..
- Feest van nu..
- Kalender met 5 mei omcirkelt, boven in kalender een foto van feest, bevrijding etc.

Wat waarschijnlijk handig is, is om een makkelijk te bedienen fotoviewer te maken in flash, gezien het feit dat deze door een (noob)leraar moet kunnen worden bediend...
Buttons:
- vorige, volgende
En voor eventueel bewegende beelden, automatisch afspelen wanneer de betreffende dia in beeld is en zorgen voor een button 'opnieuw afspelen'

Dan voor de layout...

Het idee ligt er om een afbeelding van een boek te maken met op de voorkant de titel
Dan een button 'begin (oid) en dan slaat het boek open om op iedere rechter pagina een nieuwe afbeelding te laten zien.
Iemand ideeën wat we op de linkerpagina zouden kunnen laten zien? één afbeelding die iedere keer hetzelfde is, misschien het logo van die rood met blauwe kwast die je altijd in de 5 mei commercials ziet?

Als iemand nog een ander idee heeft, posten!!!!!!

Informatie bevrijdingsdag

Misschien wel handig om vast even door te lezen, wel handig dat wij wél weten dat bevrijdingsdag niet met het geloof te maken heeft (he Marijke;):P)


Bevrijdingsdag



Bevrijdingsdag is de dag waarop het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd. In Nederland wordt als datum 5 mei aangehouden, omdat het Duitse leger in Nederland op 5 mei 1945 zou hebben gecapituleerd. Veel andere Europese landen vieren niet, zoals Nederland, de bevrijding van het eigen territorium, maar herdenken al dan niet op officiële wijze de overwinning op Duitsland (Engels: Victory in Europe Day). Meestal wordt de overwinning op 8 mei gevierd omdat Duitsland op 8 mei 1945 capituleerde, waardoor in Europa een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In de voormalige Oostbloklanden wordt 9 mei voor de Dag van de Overwinning aangehouden.

Achtergrond

Op 4 mei 1945 capituleerde de Duitse admiraal Von Friedeburg te Lüneburg namens de Duitse troepen in Noordwest-Duitsland, Nederland, Sleeswijk-Holstein en Denemarken voor de Britse veldmaarschalk Montgomery. De capitulatie ging de volgende dag in.
Die dag ontbood de Canadese generaal Charles Foulkes de Duitse opperbevelhebber Johannes Blaskowitz naar Hotel De Wereld in Wageningen om daar in het bijzijn van Prins Bernhard (commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten) de uitwerking van de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland te bespreken. Blaskowitz vroeg 24 uur bedenktijd. Een dag later (dus op 6 mei 1945) werden de uitgewerkte voorwaarden van de capitulatie getekend in een boerderij te Nude, even buiten Wageningen.[1] [2] Later zou, mede dankzij Foulkes, de mythe ontstaan dat Blaskowitz namens de Duitse troepen in Nederland op 5 mei had gecapituleerd in Hotel De Wereld, in het bijzijn van Prins Bernhard. Zowel het Canadian War Museum in Ottawa als De Casteelse Poort in Wageningen menen de pen te bezitten waarmee Foulkes tekende.

Nationale feestdag

Na de bevrijding in 1945 werd bepaald dat Bevrijdingsdag om de vijf jaren gevierd zou worden. Pas in 1990 werd de datum van 5 mei uitgeroepen tot een nationale feestdag, waarop jaarlijks de bevrijding van het Nederlandse koninkrijk in 1945 van de Duitse en Japanse bezetting wordt herdacht en gevierd. In 1999 werd 15 augustus, de dag van de Japanse capitulatie in 1945, tevens een dag waarop uitgebreid gevlagd mag worden. De datum van 5 mei als nationale feestdag is ook vastgelegd in de Algemene Termijnenwet.
Eén en ander betekent echter niet dat 5 mei automatisch een vrije dag is. De Nederlandse regering heeft bepaald dat werknemers en werkgevers zelf een regeling moeten treffen. Dit is terug te vinden in Staatscourant 190, 1 oktober 1990.
Werknemers in het bedrijfsleven hebben op 5 mei een vrije dag als dit in de cao is afgesproken. Als dit niet is afgesproken of als de bedrijfstak geen cao heeft, beslist de werkgever over wel of geen betaald vrij. Personeel in (rijks)overheidsdienst heeft voor zover dit in de cao is opgenomen en de dienst het toelaat op 5 mei een vrije dag. Semi-overheden volgen dit voorbeeld zoveel mogelijk. De kantoren van De Nederlandsche Bank zijn gesloten. Dit betekent dat er geen bankbiljetten kunnen worden ingewisseld.





Viering

Door het gehele land worden doorgaans activiteiten georganiseerd. De Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei vindt plaats in Amsterdam en de twaalf provinciehoofdsteden. Elders in het land zijn er verschillende bevrijdingsfestivals, zoals het Gelderse Bevrijdingsfestival in Wageningen en sinds 1980 het grootste bevrijdingsfestival Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout te Haarlem. Het huidige grootste bevrijdingsfestival is nu het bevrijdingsfestival Overijssel te Zwolle.
Tegenwoordig wordt er in elke provincie en in de hoofdstad een Bevrijdingsfestival georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit comité stelt jaarlijks sinds 1991 Nederlandse artiesten aan tot "Ambassadeurs van de Vrijheid". De artiesten treden op in verschillende steden op verschillende festivals en worden per helikopter van festival naar festival vervoerd.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bevrijdingsdag

woensdag 16 februari 2011

Onderwerp

Een recent politiek of cultureel nieuwsitem. Op basis daarvan moeten wij een onderwerp kiezen om voor moeilijk lerende kinden van 10-12 jaar oud, een beeldverhaal te maken. Veel ideeën zijn langsgekomen. De één bruikbaar, de ander niet. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor het onderwerp: "Bevrijdingsdag."

Ook al weten kinderen vaak wel van het bestaan van Bevrijdingsdag af, maar wat we nou eigenlijk vieren, weten ze vaak niet. Wij gaan proberen om aan de moeilijk lerende kinderen via beelden uit te leggen waarom we het vieren. Van toen tot nu.

Morgen tijdens de procesbegeleiding van Harrie Kiekebosch zullen wij uitleg krijgen over het schrijfplan en hoogstwaarschijnlijk kunnen we dan snel van start.

Taakverdeling

Moet er ook in;) Moeten we dus nog even maken

Logboek

Kun je hiermee ook een schema maken? 8-|

niet te vergeten:
1,5 uur onderwerp kiezen
45 minuten begeleiding politiek (onderwerp goedgekeurd)